Een kijk in de spiegel.

Door mark184 op maandag 14 februari 2011 17:46 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 2.495

Gedrag:
Zelf heb ik een smart-phone maar doe er niet zo veel mee. Het is een lomp en oudere telefoon. Toch verbaas ik me vaak over mijn gevoel en mijn reactie bij het verkrijgen van een emailtje, smsje, DirectMessage van tweakers enz. enz. Vaak komt er een gevoel van vrolijkheid en nieuwsgierigheid bij het horen van de toon van een sms.
Ik moet van mezelf reageren op deze notificatie van een smsje of mailtje door het bericht te lezen. Dit voelt als iets wat meteen moet gebeuren, je bent immers nieuwsgierig.

Doet iedereen
Ik betrap er ook andere op als je in de trein of bus op elkaar gepakt zit en je hoord het overbekende bliepbliep, bliepbliep. Veel mensen moeten daar op reageren en vragen zich af of het hun telefoon is. Ook verbaas ik me altijd hoeveel jongeren er de hele dag met hun telefoon bezig zijn. En als ze thuis komen gaan ze op msn of hyves verder. Als ik met mensen in gesprek ben, betrap ik andere erop dat ze tijdens het praten toch moeten kijken naar dat smsje wat inbreekt in je gesprek. Zelf kijk er laten wel op als ik tijdens een gesprek een mailtje, belletje of smsje krijg.

Contrast tussen reactie sms en reactie met mijn vrouw
Vreemd is dat ik die gevoelens niet heb als mijn vrouw iets tegen mij zegt of als mijn ouders mij bellen. Dit zijn standaard en alledaagse gesprekken.
Toch zijn deze mensen mij meer waard dan mensen die me een smsje of mailtje sturen.
Er zit dus een verschil waarde van relatie en intensiviteit van gedrag.

Honger naar erkenning:
Ik denk dat mijn gedrag op social media, bellen en smsen, email en andere topic mij een vorm van zelfwaarde geeft. Er bevind zich dus in mij een enorme vraag en behoefte naar aandacht. Blijkbaar zitten we zo in elkaar dat we voortdurend aandacht en erkenning nodig hebben.
Waarom heb ik die aandacht en erkenning zo nodig?? Ik weet toch wel wie ik ben en wat ik voor de ander ben. Maar waarom dan voortdurend die onverzadigbare behoefte naar erkenning.

Profilering:
Ik merk op dat ik en andere om ons heen vaak veel en intieme fotos op hyves, facebook en proliefpaginas plaatsen. Zelf doe ik het niet maar al mijn nichtjes en vrienden zetten fotos in bikini of partyfoto op hun sociale media sites. Blijkbaar willen we ons van onze aller beste en meest aantrekkelijkste kant laten zien. Zo zijn we natuurlijk niet altijd in de werkelijkheid. Ik heb laatst alle fotos verwijderd die over de top waren. Mensen kunnen me zien zoals ik ben en dit accepteren.

Reguliere werkelijkheid vs. electronische werkelijkheid.
Ik denk dat ik door middel van mijn elektronisch sociaal gedrag een aanvulling zoek op mijn werkelijke zelfbeeld. Alleen die aanvulling zou een verlengstuk moeten zijn. Een middel om bestaande en nieuwe contacten te onderhouden.
Ik merk dat mijn zoektocht naar erkenning in de sociale media overtrokken is omdat dit veel tijd kost, voordurend zelfgerelateerd en onverzadigbaar is.
Uiteindelijk geeft een avondje chatten, hyven of mailen toch een onbevredigend maar vooral leeg gevoel. Dit staat in groot contast met de gesprekken die ik in werkelijkheid voor met vrouwlief en vrienden face to face.

DE levensvraag; WIE BEN IK
Hier word ik onzeker van. Hoe weet ik welke contacten op waarde te schatten en relateert dat ook met mijn handelen. Op grijze en regenachtig (afgelopen) zondag tekende ik op en vel papier wat kernwoorden. Daar stonden worden als gezin, huwelijk, werk, genieten, computeren, liefde, carriŤre, vrienden, familie. Als ik daarbij schrijft hoe belangrijk je onderwerpen vind (d.m.v een cijfer) volg ik mijn hart. Leuk om te doen.
Maar als ik dan ook erbij schrijf hoeveel tijd er per week aan kwijt bent, dan schrik ik toch wel even. Zaken als computer en social media, werk gezin schieten er meteen uit.
Liefde, huwelijk en genieten sneeuwen al snel onder.

Bijstellen
Ik heb heel duidelijk voor ogen dat ik bepaalde zaken als computer en werk minder moet gaan waarderen. Het is niet goed voor andere elementen dat ik aan die 2 elementen zo veel zelfwaardering uit haal. Ik moet gaan voor mijn huwelijk, hobbys en sport.
Zelfwaardering krijg je van mensen die jou waarderen zoals je bent. Deze spreuk blijft erg waardevol. Als ik op zoek ga naar zelfwaarde en erkenning en dit zoek in snelle en vluchtige contacten zal ik uiteindelijk het nooit vinden.
Ik denk dat als ik mijn focus op een excentrische en dus meer naar buiten gerichte manier communiceer dat andere dit ook bij zullen doen. Dus als ik een houding aanneem die uitgaat van een gunnende en onvoorwaardelijk intentie dan krijg ik dat ook terug.

Focus bepalen
Ik denk dat mijn overmatig computeren voor ongeveer de helft gevuld worden met communicatieve acties. Ik ga dit zien als een verlengstuk voor de huidige gesprekken met mensen en niet meer als hoofdzaak. Mijn vraag naar zelfwaardering ga ik zoeken in gesprekken met tastbare intimie en niet via beeldschermen of telefoons.
Ik ga proberen om dagelijks oprecht en betrokken te vragen hoe het met iemand is en daar op terug te komen i.p.v. hoe is het???
Ik ga computeren maximaal een uur doen voor de ontspanning.
Ik ga mijn hobby's opnieuw weer eens oppakken.
Ik neem mijn vrouw deze week nog eens uit eten.
Ik heb mij opgegeven voor cursus imker. Ik heb altijd wat met de natuur gehad en ga daar mijn hobby van maken. Ik ga mijn tijd nuttiger besteden en hoop op betere relaties.

einde.....
Het is een hoop tekst, misschien hebben jullie er wat aan, misschien niet.
Hou het netjes in je reactie, als ik me kwetsbaar opstel hoop ik een oprecht antwoord.

Volgende: Heksenjacht op download-keten. 02-'11 Heksenjacht op download-keten.
Volgende: Fill up the gap 02-'11 Fill up the gap

Reacties


Door Tweakers user Kosty, maandag 14 februari 2011 19:35

Dit blog vind ik erg leuk om te lezen, je vindt bij jezelf een "probleem" en omdat je graag wilt veranderen onderneem je ook echt dingen. Ik wens je veel succes, en hopelijk blijf je ook je voortgang bloggen :)

[Reactie gewijzigd op maandag 14 februari 2011 19:35]


Door Tweakers user WeeJeWel, maandag 14 februari 2011 19:46

Inspirerend, bookmarked!

Door Tweakers user Nordlys, maandag 14 februari 2011 20:39

Moet je voor de grap eens opletten in een trein of bus hoeveel mensen in het wereldje van hun telefoon zitten verscholen. Muziek luisterend, continue berichtjes versturen, enz. Zoals je al aangeeft gaat dat thuis voor velen waarschijnlijk zo veel mogelijk door achter de computer en TV. Goed waar je dus mee bezig bent :)

[Reactie gewijzigd op maandag 14 februari 2011 20:41]


Door Tweakers user sypie, dinsdag 15 februari 2011 00:16

Hoe is het? = geen vraag maar een sociale verplichting die eigenlijk zegt: "Ik heb iets tegen je gezegd omdat het moet, houd het kort en donder op."

Hoe gaat het met je? = wel een vraag, en een gemeende ook nog. Iemand die deze vraag stelt is in mijn ogen meer waard dan iemand die de vraag hierboven stelt.

Klein detail maar dat is mijn visie op beide vragen.

Door Tweakers user siddler, dinsdag 15 februari 2011 00:39

sypie schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 00:16:
Hoe is het? = geen vraag maar een sociale verplichting die eigenlijk zegt: "Ik heb iets tegen je gezegd omdat het moet, houd het kort en donder op."

Hoe gaat het met je? = wel een vraag, en een gemeende ook nog. Iemand die deze vraag stelt is in mijn ogen meer waard dan iemand die de vraag hierboven stelt.

Klein detail maar dat is mijn visie op beide vragen.
Als je t mij vraagt is dit gewoon een verschil van stijl en niet zozeer van intentie. Al ligt dit natuurlijk geheel eraan tegen wie je dit zegt en op welke manier (hyves, msn of gewoon face-to-face). Face-to-face ben ik het met je eens dat er een verschil is, maar als dit elektronisch gaat is er eigenlijk geen verschil, buiten stijl

Door Tweakers user -RetroX-, dinsdag 15 februari 2011 08:44

siddler schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 00:39:
[...]

Als je t mij vraagt is dit gewoon een verschil van stijl en niet zozeer van intentie. Al ligt dit natuurlijk geheel eraan tegen wie je dit zegt en op welke manier (hyves, msn of gewoon face-to-face). Face-to-face ben ik het met je eens dat er een verschil is, maar als dit elektronisch gaat is er eigenlijk geen verschil, buiten stijl
Moet het eens zijn met sypie in deze. Natuurlijk is het verschil in stijl maar juist stijl is de nuance van de intentie.

Waar ik mijzelf vaak op betrap is dat ik oprecht geen interesse heb in de persoon die ik tegenkom. Ik ben op de hoogte van alle communicatiemethodieken enzo maar vaak interesseert mij die ander geen moer. Ik heb geen zin om te vragen "hoe gaat het met je" of eigenlijk beter "hoe gaat het met je sinds ... (vul een onderwerp in wat je van die persoon weet of vul in wanneer je de persoon voor het laatst hebt gesproken)". Of ik weet al wat er speelt en heb geen zin om 'dat hele verhaal' nog eens te horen.

Hoe wapen ik mijzelf hier tegen? Vooral de mensen opzoeken die je wel interesseren.

@mark: imker.... wil je dit dan ook als hobbie gaan doen of is het alleen voor de duur van de cursus?

Door Tweakers user mark184, dinsdag 15 februari 2011 19:26

@retroX: De bedoeling in de cursus te doen en daarna 2 of 3 volken te hebben bij mij in de buurt.

Reageren is niet meer mogelijk